Tisztelt Felvételiző! Kedves Leendő Hallgató!

 

 

A Karról, szakokról és további lehetőségekről szóló részletes tájékoztatónkat a fenti képre kattintva olvashat.

 

A 2018/2019. tanévben a Műegyetem műszaki alapképzésein több mint 2000 állami ösztöndíjas hallgató kezdheti meg majd tanulmányait. A Gépészmérnöki Kar állami ösztöndíjas létszámkerete a korábbi évek szintjén marad, azaz alapképzéseken összesen kb. 700 jelentkező, míg mesterképzésen kb. 170 jelentkező vehető fel a 2018. szeptemberében induló képzésekre.

 

A Műegyetem Gépészmérnöki Kara által kibocsátott diploma az iparvállalatok megítélése szerint (www.gvi.hu) a legértékesebb műszaki területen szerezhető diploma, végzett mérnökeink Magyarországon és külföldön is keresettek, biztos elhelyezkedésre számíthatnak. Amennyiben biztosítani szeretné felvételét, úgy első helyen mindenképpen a BME Gépészmérnöki karának Ön által kiválasztott szakját jelölje meg.

 

A 2017. évi általános (nyári) felvételi eljárás során a Gépészmérnöki Kar egyes alapképzési szakjain az alábbi pontszámok voltak szükségesek a bejutáshoz:

  • gépészmérnöki alapszak: 370; felvettek száma: 393;
  • energetikai mérnöki alapszak: 390; felvettek száma: 81;
  • mechatronikai mérnöki alapszak: 454; felvettek száma: 120;
  • ipari termék- és formatervező mérnöki alapszak: 375; felvettek száma: 60.

A magas felvételi ponthatárok miatt javasoljuk, hogy a jelentkezők legalább egy tárgyból tegyenek emelt szintű érettségi vizsgát. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy minél magasabb felvételi pontszámmal (minél jobb középiskolai eredménnyel és tudással) érkezik valaki a Műegyetemre, annál nagyobb a valószínűsége a képzés sikeres elvégzésének. Ennek az a magyarázata, hogy akik ilyen magas felvételi pontszámmal érkeznek már megfelelő tanulási készségekkel és módszerekkel rendelkeznek, így könnyebben veszik az egyetem jelentette követelményeket, a középiskolás létről a nagyobb önállóságot jelentő hallgatói életre egyszerűbben és gyorsabban állnak át.


Az alapképzések céljairól, tanterveiről részletes tájékoztatást talál honlapunkon a 2017. november 24-ei Nyílt Nap előadási anyagában. További érdekességek és hasznos információk a Kar Facebook oldalán találhatók: facebook.com/BMEGPK.

 

A Gépészmérnöki Kar a felsőoktatási rangsorokban – HVG Diploma 2017

 

A HVG rendszeresen közli igen alapos, sok szempont alapján összeállított rangsorait, melyben az intézményeket (egyetemek és főiskolák), valamint azon belül a karokat összehasonlítja, sorba rendezi.

 

Összesített intézményi rangsor


Oktatói és hallgatói kiválóság alapján a rangsorolt 44 egyetem és főiskola közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a 7. (tavaly 10.) helyezést érte el. Többek között olyan nagy tudományegyetemek előzik meg, mint az ELTE, a Szegedi, a Pécsi és a Debreceni Tudományegyetem.

 

Hallgatói kiválóság

 

A hallgatói kiválóság (elsőhelyes jelentkezések száma, felvettek átlagos pontszáma, nyelvvizsgával rendelkezők aránya és középiskolai versenyeredmények) alapján a BME a 2. (tavaly 1.) helyezést érte el holtversenyben az ELTE-vel, maga mögé utasítva a nagy vidéki tudományegyetemeket.

 

Karok rangsora – országosan

 

A készítők nem csak intézményeket, hanem az intézményi karokat is rangsorolták, mely összesített rangsorban a BME Gépészmérnöki Kar 153 kar közül a 17. (tavaly 29.) helyen végzett. A rangsorban a műszaki karok vonatkozásában ez egyébként a harmadik legjobb helyezés, a jobb pozíciókban általában bölcsész és orvostudományi karok foglalnak helyet.

 

Karok rangsora – műszaki területen

 

A műszaki képzési területen hallgatói kiválóság alapján a BME Gépészmérnöki Kara a vizsgált 41 kar közül ismét az első helyen végzett, maga mögé utasítva minden más műszaki kart. A sorrend az első tizenkettő kar esetében a következő:

 

1. BME-GPK

7. PPKE-ITK

2. BME-VBK

8. SZE-MTK

3. BME-VIK

9. BME-GTK

4. BME-ÉPK

10. ÓE-BGK

5. BME-KJK

11. ME-GÉIK

6. BME-ÉMK

12. ÓE-KVK

 

Gépészmérnöki alapszakok rangsora

 

A HVG által rangsorolt 14 gépészmérnöki alapszak közül a BME Gépészmérnöki Karának képzése az első helyezést érte a következő listában:

 

1. BME-GPK

2. ÓE-BGK

3. ME-GÉIK

3. SZE-MTK

5. DE-MK

6. PAE-GAMF

7. NyME-TTMK

8. PTE-MIK

8. SZTE-MK

10. SZIE-GÉK

11. NyE

12. PE-MK

13. ÓE-AMK

14. DUE

 

Mechatronikai mérnöki alapszakok rangsora

 

A mechatronikai mérnöki képzés egyre népszerűbbé válásával és egyre több helyen való megjelenésével immár ezt a szakot is rangsorolja a HVG. Országosan a vizsgált 10 mechatronikai mérnöki alapszak közül a BME Gépészmérnöki Karának képzése az első helyezést érte a következő listában:

 

1. BME-GPK

2. DE-MK

3. ÓE-BGK

3. SZE-MTK

5. ME-GÉIK

6. PE-MK

7. SZTE-MK

8. SZIE-GÉK

9. EDUTUS

10. NyME-SKK

 

Energetikai mérnöki alapszakok rangsora

 

Az energetikai mérnöki alapképzési szak gyakorlatilag csak a BME Gépészmérnöki Karán érhető el, a Miskolci Egyetem már több éve nem tudja ezt az alapszakot elindítani.

 

Ipari termék- és formatervező mérnöki alapszakok rangsora

 

Az ipari termék- és formatervező mérnöki alapszakon a meghirdető és a képzést ténylegesen elindító karok kis száma (5, ill. 3) miatt nem készült rangsor.

Forrás: HVG Diploma 2017

 

A mesterképzéseinkről, melyeket már most ajánlunk minden alapszakra jelentkező érdeklődő figyelmébe, részletesen a kari tájékoztató előadás alapján informálódhat, a mely elérhető itt.

 

Kérdés esetén forduljon bizalommal a Dékáni Hivatal Oktatási Csoportjához az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen.


 
© 2008 BME GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR | Template by Joomla Templates