Kármán Tódor Kollégium

 

A Kármán Tódor Kollégiumban 1969-től főként gépészkari hallgatók laknak, mellettük jelenleg a Természettudományi Kar és a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar néhány diákja lakja az épületet. 1966. augusztus 20-án adták át a 11 szintes, akkori árfolyamon közel 52 millió forintos költséggel épült diákotthont. A közel ezer férőhely miatt gyakran hívták korábban Ezres Kollégiumnak. Az intézmény 1990 óta viseli Kármán Tódor nevét.

 

A 2000-es évek elejére igencsak leromlott az épület állapota, így az Egyetem a felújítás mellett döntött. A rekonstrukció a 2006-2007-es évek során PPP konstrukcióban valósult meg, így a teljesen megújult Kollégiumot jelenleg is külső vállalkozó üzemelteti.

 

Hideg-meleg vízzel, hűtőszekrénnyel, modern berendezéssel felszerelt kétszemélyes szobák adnak otthont a hallgatóknak. Szintenként egy közös használatú fürdőhelyiség található, ahol a mosó- és szárítógépek is elhelyezésre kerültek. Minden emeleten található konyha, valamint több közösségi terem, társalgók és könyvtár is az itt lakók rendelkezésére áll.

 

A kollégiumi elhelyezésre félévenként kell jelentkeznie mindenkinek. A jelentkezés elbírálásának alapja gólyák esetén a felvételi pontszám vagy a szociális rászorultság, a felsőbb évesek pedig tanulmányi eredményük, szociális helyzetük vagy közösségi tevékenységük alapján nyerhetnek felvételt. A kollégiumi jelentkezésről bővebb információk a Gépészkari Hallgatói Képviselet honlapján (http://ghk.bme.hu) találhatók.

 

A Kollégium természetesen nem csak szállást nyújt a diákoknak, hanem az évek folyamán a gépészmérnöki hallgatói élet központjává is vált. Számos kari illetve kollégiumi öntevékeny kör működik az épületben, emellett otthont ad a Gépészkari Hallgatói Képviselet irodájának is.

 

Az öntevékeny körök lehetőséget nyújtanak a hallgatóknak, hogy szakmai ismereteiket az Egyetem falain kívül is bővítsék, részt vegyenek a kari rendezvények fotózásában, illetve kamerázásában, együtt főzhetnek és főzni tanulhatnak barátaikkal. A diákok biztosítják a Kármán Rádió adását, ők felelnek a kollégiumi edzőtermek és a sportszertár működéséért, valamint a kollégium internetellátásáért is. A KÁTÉ szerkesztőségének tagjaként pedig a cikkírás és az újságkészítés rejtelmeibe tanulhatnak bele.

 

Nem szabad megfeledkezni a Kollégiumban rendezett bulikról sem. Aki kikapcsolódni vágyik, megteheti a Kármán Klubban, valamint minden csütörtökön az Old’s Club vagy a Bassment bulijaiban.

 
© 2008 BME GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR - Szervezet | Template by Joomla Templates